Sunday, July 29, 2007

Burritod Varssavis




Mu sõber Matt elab praegu Varssavis ja minu hiljutise Pan-ide maa reisi ajal kutsus ta mind enda juurde õhtusöögile. Teadsin, et sealt on oodata midagi huvitavat, sest ta on, erinevalt keskmisest Ameerika Joest elanud Peruus, Aafrikas, nüüd Poolas jne. Ja talle meeldib süüa teha.
Matt oli otsustanud, et me teeme Mehhiko burritosid. From scratch! Ta oli valmistanud tortillade jaoks nisujahu taigna (maisijahu versiooni peetakse traditsioonilisemaks, ehkki Mehhikos on piirkondi, mis on maisi kasvatamiseks kõlbmatud ja sealt see nisujahu tortilla pärit ongi, seega täpselt sama traditsiooniline)ja mätsis minu saabudes juba esimesi tortillasid. Taigen on iseenesest lihtne - jahu, õli, sool, kuum vesi.

Igaüks sai mõned peopessa mahtuvad tainakuulikesed ja tortillaralli läks lahti. Pläts lamedaks, rulliga õhukeseks, noaga ümmarguseks, küpsetuspaberiga vaheliti riita ja panni ootama

Fajitased oli ta juba ette valmis teinud, pannil praetud kanafilee tükid, roheline paprika, sibul, suvekõrvits.

Guacamole tegime koos, see tuli taevalik. Avokaadosid on muidugi üldse keeruline ära rikkuda.

Guacamole:
2 suurt ja pehmet avokaadot, väike jupp tsillipipra kauna, 1 küüs küüslauku, 1 väikeseks hakitud tomat, 1 väike peeneks hakitud sibul, 2 laimi mahl, soola ja pipart.
Kooritud ja kondita avokaadod tükkidena kaussi, juurde sibul, küüslauk, tsilli, sool ja pipar. Hõõru kahvliga ühtlaseks, lisa laimimahl --> sega, lisa tomatitükid --> sega. Valmis.

Nüüd oli veel vaja salsat. Tegime Salsa cruda (toores salsa) versiooni, mis sisuliselt on tomatisalat.
Salsa cruda:
Paar peeneks hakitud tomatit, 1 laimi mahl, väike peeneks hakitud sibul, värsket koriandrit, soola ja pipart. Segad kõik läbi ja ongi valmis.

Tortillad praetakse kuival ja puhtal kuumal pannilt, mõlemalt poolt natuke aega, kuni nad muutuvad pruunitäpiliseks. Ja siis pole muud kui sööma.

Ma nii armastan sööke, mille tarbimisega kaasneb mingi rituaal, nii nagu sushi puhul on oluline, mida kuhu kasta ja mis järjekorras süüa, on ka burritode meisterdamine omamoodi mäng.

Samm 1: Tortilla taldrikule
Samm 2: Paar lusikatäit fajitast tortilla keskele
Samm 3: Fajitase peale riivitud juustu
Samm 4: Juustu peale pisut salsat
Samm 5: Salsa peale guacamolet (minu soovitus - pange PALJU)
Samm 6: Guacamole peale pisut maitserohelisega hapukoort või jogurtit.
Samm 7: Tortilla rulli.
Samm 8: Hoidke salvrätt ligi ja asuge sööma.

Enne seda arvasin alati, et Mehhiko söök ei ole "my thing". Nüüd mõtlesin ümber. Olen juba korra Eestis seda protseduuri korranud ka ja kõik toimib. Avokaadod on ilmselt mõistlik päev või paar varem valmis osta ja lubada neil riiulis pehmeks minna.

No comments: