Sunday, July 29, 2007

Laupäevane lõhe koduses köögis


Eile tekkis kalaisu, supermarketist midagi huvitavat ei leidnud ja ostime lõhet. Viimased korrad olen lõhet teinud ingveriga, mis minumeelest on taevas sõlmitud liit. Või, till, sidrunid ja petersell on lõhe kaisus ära tüüdanud ja teed teinud temperamentsematele seltsilistele. Siim tahtis kala juurde kartuleid, mina tahtsin salatit. Lõpuks otsustasime kartulipüree kasuks ja mina eksperimenteerisin kapsaga.

Olin just külas olles sirvinud "Cook with Jamie" raamatut, kus jäi silma retsept "Braised cabbage with bacon and peas". Herneid ja peekonit ma ei tahtnud, oli isu hoopis särtsaka idamaise maitse järgi, aga metoodika panin kõrva taha. (Enne rasvaga pannil pruuniks, siis vedelik peale ja pehmeks, ma ei teagi kuidas tõlgitakse eesti keelde sõna braise...)

Poole kokkamise pealt helistasid Rene ja Eve ja saabusid koos jäätise ja maasikatega õhtusöögile. Kogu tulemusega jäime kõik väga rahule. Pilt selle post-i juures pole küll sellest kalas, aga on ühest teisest hiljutisest kalast, mida me sama seltskonnaga nautisime. Parem vale pilt, kui üldse mitte (blogi ajastu uus vanasõna).

Lõhe ingveriga:
sobiva suurusega tükk lõhet
pisut ingverit (juurt, kooritud ja peeneks tükeldatud kujul); cayenne pipart, seesamiseemneid, soola, soovi korral mõnd magusapoolset hiina kastet.
Patsuta kala pealt ülalnimetatud maitseainetega, keera küpsetuspaberisse, kotti või fooliumisse ja lükka ca 175 kraadi juures ahju.

Idamaise maitsega kapsas:

Peeneteks ribadeks hakitud värske kapsas.Peeneks hakitud ingverijuurt, peeneks hakitud sibulat, 1 tähtaniis, 1 loorberileht, väike tükk tsillipipra kauna, 1 kanapuljongi kuubik, balsamico äädikat, sojakastet.

Kapsas, ingver ja sibul õliga pannile ja pruuniks. Samal ajal väikeses potis keeda kanapuljong, tähtaniisi, tsilli ja loorberilehega. Vala vedelik pannile kapsale peale ja lase ilma kaaneta keeda (nii et vesi kaoks ära ja kapsas läheks pehmeks). Lõpus lisa balsamico äädikat ja soovi korral sojat.

Juurde serveerisin kartulipüreed, millesse oli lisatud päikesekuivatatud tomati ja rohelise sibula tükke.

No comments: