Saturday, August 18, 2007

Täiusliku pärastlõuna retsept



1 päikeseline pärastlõuna
1 suur terrass
rohkelt sushit
mitmed värskendavad spritzerid
head sõbrad

Nädal tagasi (olen vahepeal taas ringi rännanud ja ei ole saanud postitada) oli meil Oliveri rõdul suurepärane pärastlõuna. Tegime sushit, täidiseks sel korral lõhe, kur, avokaado, krabiliha, krevetid, Brie, paprika; jõime spritzereid (minu kindel lemmik on frizzante rosest, sidrunimaitselisest mulliveest, laimi ja melissiga) ja peesitasime päikese käes nagu tühjaksjoodud piimatassi veerele pikutama jäänud kassid.

MMmmmmõnus.

Kleebin siia step-by-step sushi tegemise juhendi (kui leidub veel neid, kes tahaks proovida aga ei ole mahti olnud) ühest artiklist, mille kirjutasin, äkki on abiks.

Sushi step-by-step:

Nelja inimese sushisööma­ajaks on vaja hankida (tasub otsida Tallinna ja Tartu Hyper Rimidest või Stockmannist):

1 sushiveeretamise matt
250 g pudru- või sushiriisi
sushi- või riisiäädikat
4 kuivatatud vetikalehte ehk nori
wasabipasta tuubis või wasabipulber
1 purk marineeritud ingverit
sojakastet

Erinevateks täidisteks:
150–200 g värsket lõhet
värsket kurki
paprikat
avokaadot
lumekrabi
kalamarja
krevette

(aga võib ka toorjuustu, brie juustu, sinihallitusjuustu jne)

Maki- ja nigiriretseptid

4 makit ja 4 nigirit

Riisitegu:

1. Peske riisi korduvalt, kuni loputusvesi on täiesti läbipaistev.
Kui on aega, jätke pestud riis vette seisma.
2. Pange potti võrdne kogus riisi ja vett. Laske riis kiiresti keema, seejärel keerake tuli väga väikseks ja laske riisil 15–20 minutit podiseda.
3. Võtke suur vaagen ja asetage riis ühtlase kihina selle põhjale ja servadele. Piserdage peale sushiäädikat.
4. Voltige riis kokku kausi keskele, segage ettevaatlikult ja laske
jahtuda. Lehvitage iga natukese aja tagant tuult peale.
Tuulutamise tulemusena saab riis ilus ja läikiv.

Makitegu:

1. Valmistage ette täidisematerjalid. Lõigake lõhe fileerimisnoaga
1 cm laiusteks ja paksusteks ning võimalikult pikkadeks ribadeks. Lõigake ribadeks ka kurk, avokaado, paprika ja krabi.
2. Võtke ette sushi rullimise matt, riisiga vaagen ja väike kausitäis vett. Pange nori matile, läikiv külg väljapoole. Katke norileht 0,5 cm riisikihiga, kastes sõrmi aeg-ajalt vette (aitab kleepumise vastu). 1–1,5 cm norilehe ülemisest osast jätke riisiga katmata.
3. Riisiga kaetud norilehe alumisele osale umbes 1 cm alumisest servast asetage endale meeldivad täidisevariandid.
4. Klassikalise California maki sarnase rulli saate, kombineerides lõhet, krabi ja avokaadot. Fusion-maki jaoks kasutage näiteks toorjuustu (või majoneesi või sinihallitusjuustu-hapukoorekreemi) kurki ja paprikat. Võite teha ka ühekordseid rulle, selleks lõigake norileht laiuti pooleks ja pange täidiseks ainult kala või kurki.
5. Kui täidised peal, kastke näpp vette ja tehke norilehe ülemine, riisita serv õrnalt märjaks. See aitab rullilõpul ilusti kokku liimuda.
Võtke sushimati servast kinni ja keerake selle abil nori korralikult surudes rulli. Asetage rull kõrvale kleepumiskohaga allapoole.

Nigiritegu:

1. Nigiride jaoks lõigake osa lõhet 0,5 cm paksusteks 3x5 cm tükkideks.
2. Suruge peopesade vahel valmis lapik ovaalne riisipall. Määrige näpuga riisipallile pisut wasabit ja katke lapiku kalatüki või suure lahtilõigatud krevetiga.

Ja lõpuks...

Kui kõik nigirid ja makid on valmis, võtke suur terav nuga. Lõigake rull kõigepealt pooleks ning seejärel mõlemad pooled neljaks tükiks.
Enne iga lõikamist kastke nuga märjaks, see takistab riisil kokku kleepumast ja suupistetel nässu minemast.
Üks tükk peab olema ühe ampsu suurune.

Riisiäädikast saab ise valmistada sushiäädika: võtke 5,5 sl riisiäädikat, lisage 2 sl suhkrut ja 1,5 tl soola ning kuumutage, kuni terad on äädikas lahustunud.

Wasabipulbrit veega segades saadakse pasta, mis on äkilisem kui tuubiwasabi.

Originaalartikkel on siin.

No comments: