Saturday, September 8, 2007

Rõõmsa karnivoori laul / The Song of a Cheerful Carnivore





Eile tegin Pahtu nipi järgi (13. juuli post) liha, juurde ahjuaedvilju ja veinikastet. Steik tuli nii mahlane ja hõrk, et iga ampsuga tundus aina võimatum kunagi üldse veel midagi muud peale liha süüa. Sellele kulunud aeg oli igati õigustatud. Sisemise karnivoori näol on õnnis naeratus.

Yesterday I made the best steak of my life so far. Honestly. The methodology (sous vide) is described here (under July 13. post) (unfortunately in estonian, but some of his links are in english).

Suussulav steik ahjuaedviljadega / Mouthwatering steak with baked veggies

Liha / Meat:
vaakumisse pakitud veise sisefileed (mina võtsin seda Rakvere rõõmsate veiste oma) / beef tenderloin (in air-tight plastic)
soola ja pipart / salt and pepper

Aedviljad / Veggies:
sektoriteks lõigatud kartuleid / sectored potatoes
poolitatud porgandeid / halved carrots
sektoriteks lõigatud sibulaid / sectored onions
2 -3 küüslauguküünt (koorimata) / 2 - 3 garlic cloves (unpeeled)
fenkolit / fencoli
sektoriteks lõigatud punast paprikat / sectored red bell pepper
oliiviõli / olive oil
värsket oreganot / fresh oregano
pruuni suhkurt / brown sugar
balsamico

Kaste / Sauce:
punast veini / red wine
rosmariini / rosemary
mett / honey
sinepiseemneid / mustard seeds
2 tl jahu / 2 tsp flour
Worchesteri kastet / Worchester sauce
creme fraiche v. hapukoort / creme fraiche or sour cream

Hoidsin liha ca 45 min 60 - 65 kraadises vees. Seejärel lõikasin selle kaheks tükiks (et oleks lihtsam pruunistada), raputasin peale soola ja pipart ja pruunistasin igast küljest kiiresti pannil. Enne söömist lasin lihal 10 - 15 min. kinnikaetult puhata.

Aedviljade maitsestamiseks segasin oliiviõli, balsamico, oregano, suhkru ja soola. Veeretasin kõik aedviljatükid ükshaaval kastmes, et nad oleks üleni kaetud. Küpsetasin aedvilju ca 25 min alumiiniumpaberi all ja siis ca 15 min ilma, et nad pruunistuks ja peale tekiks karamelliseerunud kiht.

Kastme tegin lihapraadimise pannile, lisasin pisut õli (või oleks parem olnud), siis seesamiseemned, jahu, veini, worchesteri kastme, rosmariini, mee, pisut keevat vett, creme fraiche.

Cover the plastic-wrapper meat with hot water in a large pot. Keep the temperature of the water at 60 - 65 degrees for 45 minutes. After that take the meat out of the plastic, season with salt and pepper and fry on all sides quickly (it will become brown almost immediately, and that`s all you need). Let the meat rest for 10 - 15 minutes befor eating (if you cove it tightly it will keep cooking).

For the veggies - mix oil, balsamico, sugar, salt and oregano together and roll all the pieces of vegetables in it one by one (so that all the veggies are evenly coated). Bake the veggies under a tin foil for 25 min and then without the foil for 15 min.

Make the sauce in the same pan where you fried the meat, add oil (or butter), sesame seeds, flour, wine, Worchester sauce, rosemary, honey, some boiling water and creme fraiche.

This is a meal that will make any vegetarian convert. Seriously.

No comments: