Sunday, September 23, 2007

Rännumehe hüva kõhutäis / A business trip full of good eats



Eelmise nädala veetsin Varssavis ja Stockholmis. Apla vatsa rõõmuks ja pirtsaka talje pettumuseks sain igal õhtul väga hästi süüa. Siin on mõned tipphetked.

Last week I travelled on the line of Warsaw - Stockholm. To the great joy of my gluttonous appetite and the great disappointment of my figure, all of the dinners were fantastic. Here are the highlights.

Passé Partout, Warsaw, Saska Kepa district
Ul. Zwyiciezcow 21

Saska Kepa on Varssavi nõundanimetatud kunstipärane piirkond. Kirjanikud ja muud kultuuritegelased tavatsevad seal elada. Passé Partout on õdus ja väikesepoolne kohake, mis pakub peamiselt Prantsuse sööke.

Mina alustasin koore- ja tüümianikastmes hiidkrevettidest, pearoaks sõin värske spinati, parmesani ja piiniaseemnetega salati, mis oli maitsestatud ülihea balsamico / granaatõuna kastmega ja lõpetasin kogu mängu alatult rammusa Creme Bruleega.

Kodus katsetan: Värske spinat salatina.

Saska Kepa is a kind of an artsy district in Warsaw and Passe Partout a cozy small restaurant that offers food more on the French side.

I started with prawns in cream and thyme sauce, for the main course I had a fresh spinach salad with Parmesan cheese and pine-nuts in a succulent Balsamico-pomegranate sauce. I finished it all of with a sinfully heavy-tasting Creme Brulee


tips I took back home: Fresh spinach is a great salad base.

Porto Praga, Warsaw, Praga district
Ul. Stefana Okrzei 23

Praga on selline linnaosa Varssavis, mille puhul võib ehk paralleele tuua Tallinna Kalamajaga. Kesklinnale lähedal, samas vahepeal kergelt getostunud ja nüüd taasavastatav. Praga on kohe üle silla Varssavi kesklinnast ja jäi napilt sõjas pommitamisest puutumata. Seetõttu on seal ka palju vanu kivist majalahmakaid, mis on kohati veel lagunemas aga kohati muundumas trendikateks kortermajadeks, restoranideks ja klubideks.
Porto Praga on uus restoran, mis ise nimetab ennast "Global Food and Connoisseur Bar-iks". Porto Praga asub vist vanas tehasehoones ja on siseinterjöörilt avar, kõrgete lagede ja samas mugava mööbliga. Menüü on inimsõbralikult üles ehitatud, road on üles rivistatud küll käikude kaupa, kuid kohe on näha, millise köögiga on tegemist.

Mina alustasin Porto Praga hiidkrevettidest (meenutasid Portugali vaskpannis pakutud krevette, mis toodi lauda särisevas õlis (pluss rohkelt küüslauku ja tsillit), mille retsept pärines väidetavalt USA-st. Pearoaks sõin udon nuudlite, vesikasvude, nori, kana, soja- ja mirinikastmega Jaapanist pärineva salati.

Praga is the district in Warsaw that was untouched by the bombings of the War and therefore still has many big old stone houses standing. At the same time it has been a slightly ghettoesque naighbourhood for a while and now it is being rediscovered and renovated. Young and successful are moving there more and more (as it is really close to the city-center) and they keep opening new clubs, bars, cafes and movie theatres.
I was taken to a new restaurant called Porto Praga (and although porto is not the polish word for a port, there is a probable link there as the riverport is quite near). It is big, roomy and has very comfortable furniture. The menu is of just the right size and you can quickly see what cuizine the food has come from. They call themselves a global food and connoisseur bar.


I started with some tiger prawns, that were made in an American way (but reminded me of the Portugese prawns served in a copper bowl in sizzling olive oil with a lot of garlic and chilly). I followed this up with a Japanese salad - udon noodles, nori, chicken, etc in a soy and mirin sauce. I definitely recommend this as a place for a good night out.

Stockholm, Fjäderholmerna saar
Sinna sõitsime paat-taksodega saatkonnapiirkonnas asuvast väikesest sadamast. Sõit võttis umbes 20 minutit. Saareke ise on imearmas Astred Lingrenlik klishee. Väike saareke, kus on mõned pruunikaspunased valgete aknaraamidega majad. Niipalju kui mina aru sain on seal ainult üks restoran (ja siis vist üks muuseum) ja see teenendabki peamiselt business-gruppe. Sellest hoolimata oli meie jaoks valitud menüüd hõrk ja ei tundunud kuidagi masstoodangu või sööklasabana.

Eelroaks pakuti kammkarpi, pisukese kalamarjaga, mis valati üle päikesekuivatatud tomati gaspachoga. Pearoaks imetabast veise sisefilee steiki (konkureeris täielikult meie sous-vide steigiga) ja magustoiduks põldmarja mousse, mida ma süüa ei jõudnud. Väga, väga muljetavaldav. Nagu ka nende poolt pakutud majaveinid.

Kodus katsetan: Päikesekuivatatud tomati gazpacho (palju parem kui tavaliste tomatitega!)

Fjäderholmerna is one of the islands in the Stockholm Archipelago and it takes about 20 minutes on a boat-taxi to get there. The island is small and I don`t think there is much there besides the restaurant and I think a museum. Still it is hart-warmingly cute, especially to anyone who`s ever read an Astrid Lingren story.

Although the restaurant was quite big and seemed to cater mainly to business-groups, the food was fantastic and didn`t feel rushed or staple at all.
We had scallops and caviar in sun dried tomato gazpacho, for the main course a mouth-watering steak (completely up to the competition with the sous-vide stake mentioned before in this blog) and for a dessert some wild-berry mousse (by that time I was too stuffed to eat, unfortunately)
'

tips I took back home: sun-dried tomatoes make a much better gazpacho than the regular ones.


Ja viimaks, Bon Vivant, Silja Serenade-l
Silja Serenade on vist suurim Stockholm-Helsinki liinil käiv laev, aga sellegipoolest laev (ja mulle ei meeldi laevad), seega ma olustikukirjeldustesse ei lasku. Küll aga jättis mulle ootamatult sügava mulje Bon Vivantis pakutud veinide ja toitude kvaliteet.

Eelroaks sõin röstitud languste ja meritigusid, mis serveeriti pastinaagi ja porgandiribadel, mis olid sauteeritud võis aniisi ning fenkoliga. Pearoaks oli kammkarp ja monkfish (ma ei teagi, kuidas teda eesti keelde tõlkida). Täiesti suurepärane elamus. Juurde jõime Mouton Cadet Blanc-i

Kodus katsetan: Aniisises võikastmes tehtud riba-aedvilju kalatoitude kõrvalroana. Nam.

Bon Vivant is a fine-dining restauran on Silja Serenade, a ferry-boat that goes between Stockholm and Helsinki. Although I really don`t like boats, I take my hat off to the quality of food served.

I had whelk and langoustines on a fencoli and carrot salad that was sauteed in a butter and anise sauce. For the main course - grilled monkfish and scallops. And we washed it all down with wonderful Mouton Cadet Blanc.

Tips I took back home: The strips of veggies sauteed in a buttery-anise sauce make a wonderful side dish for seafood and fish.


Kuna mu telefon teeb üllatavalt halbu pilte, siis pildid on Amsterdami söögiturult :)
As the pics my phone takes are unbelievably crappy, the photos I used for this post are from a food-market in Amsterdam.

1 comment:

baldur said...

Aitäh fencoli seose eest :) !

Otsisin inspiratsooni köögist vastu vaatavate lähtematerjalide suunas ja leidsin Teie kaunite piltide ning sama paitava sõnastusega toidukirjeldused.

Tulemus oli päikeses kuivatatud tomatite õliga ripsutatud kõrvitsaseemnetel grillitud tursk, väikese pipra ja peterselliga ning kõrvale sauteeritud suvekõrvitse ja porru lõigud fancoliribakestega. Väga värske, roheline ja päikseline tulemus, mille kõrvale Sauvingon Blanc sobib imehästi.

Aitäh inspiratsiooni, kaunite piltide ja mõnusalt ratsionaalsete, proovin kodus, lõikude eest!

Tervitustega,
Baldur