Saturday, September 1, 2007

Sinikarbid nii ja naa / Mussles with two sauces



Mari on Nizzas praktikal. Muuhulgas on tal seal kaks prantsuse sõpra, õigemini prantsuse sõber Lulu ja Kanada prantslasest sõber Jeff, kelle sinikarpide retsept jättis Marile sügava mulje.

Kuna ma olen praegu kahe vahel kas muuta blog inglise keelseks, või üritada kuidagi kakskeelselt, siis retsept tuleb ka inglise keeles (I´m adding the recipe and the directions in english as well, haven`t decided if/when I`m gonna change the whole thing)

Les moules a la Jeff:

2 sibulat (2 onions)
3-4 sellerivart (3 - 4 celeries)
3-4 kyyslaugukyynt (3 - 4 cloves of garlic)
u. 150 g. v6id (150 g. butter)
1/2 pudelit valget veini (1/2 btl of white wine)
koort maitse järgi (cream to taste)
soola, pipart (salt, pepper)
sinikarpe (mussles)

Prae sibul, küüslauk ja hakitud seller potis koos võiga. Lisa sool, vein, koor ja keeda. Siis lisa karbid ja hauta 15 min.

Fry onions, garlic and chopped celery in butter a large bowl. Add salt, wine, cream and bring to boil. Add the mussles and sautee for 15 min.

Merci Jeffile ja Marile. Ja bon appetit :)

Mul endal on hea sinikarbi retsept kuiva siidriga. Polegi ammu teinud, peaks kavasse võtma. Viimasel ajal müüakse ka muudes poodides peale Stockmanni jahutatud sinikarpe (külmutatud ei kõlba kuhugi).

Sinikarbid normandia siidriga / Mussles in a Normandian sauce


sinikarpe (korralikult puhtaks pestud, potti panna ainult need, mis koputamise ja külma vee peale kinni lähevad) / mussles - scrub meticulously and only use the ones that close in cold water or react to tapping (frozen ones are no good)1 pdl Normandia kuiva siidrit / 1 btl dry Normandian Cidre
sellerit / celery
1 suur hapu õun ja kaks pirni / 1 big sour apple and two pears
võid / butter
sibul / onion
soola-pipart / salt-pepper
köögikoort / creme-fraiche

Suures potis sulatada või, lisada seller, sibul, sool-pipar ja sinikarbid. Kuumutada kuni karpide avanemiseni (aegajalt potti raputades) ca 5 min. Lisada siider ja lasta keema. Korjata karbid välja suurde kaussi. Lisada kastmele köögikoor, hakitud ja kooritud õunad-pirnid, kuumutada läbi ja serveerida karbid koos rohke kastmega (peaaegu supina).

In a large pot melt butter, add chopped celery and onion, salt-pepper and mussles. Heat mussles and occasionally shake the pot until all the mussles will open. Add cidre, bring to boil. Put the mussles into a large bowl and add chopped and peeled apple and pears and creme fraiche. Heat. Serve the mussles with a lot of the sauce (almost as a soup).

No comments: