Sunday, October 7, 2007

Pühapäevane maraton köögis / Sunday afternoon Cook-off




Enamasti pühapäeviti tabab mind tõeline kokkamismaania, nädala jooksul kogunenud ideed ja isud ja suurem ajavaru ajendavad mind tavaliselt tegema roogasid, mis koosnevad mitmest eri osast ja mille tegemine on paras susserdamine. Aga õnneks on tulemus tavapäraselt seda väärt. Selle pühapäeva õhtusöök on siin:

Sundays are my big cooking days, all the ideas and cravings I`ve had during the week combined with the extra time. This usualy means that I go for dishes that are very effort-heavy. Luckily the result is usually worth it. So here´s this Sundays dinner:

Sous-vide steik, kuusreiisikate ja kartuli-baklazaani püreega / Steak sous-vide with a side of milk-mushrooms and a potato-eggplant mash.

Lihaveise sisefileed (vaakumis) / beef tenderloin (packed in air-tight plastic)
võid / butter
kuuseriisikaid / milk-mushrooms
kartuleid / potatoes
1 baklazaan / 1 eggplant
oliiviõli / olive oil
hapukoort / sourcream
hakitud sibulat / chopped onion
väike küüs küüslauku / small knob of garlic

Lihaga toimetasin nii nagu eelmisel korral.

Kuuseriisikad praadisin sibulaga võis.

Baklazaani lõikasin paksudeks viiludeks, pintseldasin mõlemalt poolt heldelt oliiviõliga (mina kasutasin seda, mis tuli päikesekuivatatud tomatite purgist, aga eks tavaline või mõni maitsestatud sobib ka). Seejärel saatsin baklazaanid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 200 kraadi juures 10ks minutiks ahju röstima (kuni olid pealt pruunikad).

Keetsin kartulid ja surusin kahvliga katki. Ahjust tulnud baklazaanidele lisasin hapukoore ja hakitud küüslaugu, soola ja pipart ning püreestasin saumikseriga ning segasin siis tambitud kartulitele lisaks. Miks ma kartuleid ka saumikseriga ei püreestanud? Siimule ei meeldi need üliühtlased kreemjad püreed vaid pigem sellise "vanakooli" kartulipudrud. Aga ma pean nentima, et sellel maalähedasel tekstuuril on oma võlu ja maitse on kohati isegi parem.

Oli veel parem kui eelmine kord, see liha on täiesti pretsedenditult hea, kuuseriisikate vaikne mõrkjas ja pürees mängiv röstitud baklazaani magus oli kokku superhea kombinatsioon.

I made the meat the same way I did it last time.

I fried the milk-mushrooms with onion and butter.

Boiled the potatoes and mashed them with a fork. I cut up the egg-plant into thick slices and smothered both sides with olive oil (I used the one from the jar of sun-dried tomatoes, as it adds extra funk). I roasted the eggplant in the oven for 10 minutes at ~200 degrees until they were brown. Then I combined the eggplant sour-cream, garlic, salt and pepper in a high bowl and whizzed it all into a smooth puree. I added the puree to the mashed potatoes and mixed well. I didn`t add the potatoes into the food processor as Siim preferres the "natural" mash, not the silky-smooth processor-puree.

It was even better than last time. This way of making a steak (and the meat obviously) is just sinfully good. The slightly bitter taste of the milk-mushrooms complimented the sweet touch of the roasted egg-plant in the mash so nicely, if I do say so myself. Very, very good food to eat :)

1 comment:

Anonymous said...

Taname huvitava blogi